Circulaire koolstof voor de Nederlandse chemie- en brandstoffensector
Nederland heeft een brandstoffensector van wereldformaat, geconcentreerd in het Rotterdamse Haven-Industrieel Cluster (HIC). Daarnaast heeft Nederland een chemische sector met veel bedrijven die nauw gelieerd zijn aan de brandstoffensector. Zowel door de Nederlandse overheid als vanuit Europa wordt de industrie als belangrijk gezien en wordt ingezet op “groene groei”. De chemie- en brandstoffensector staan voor de opgave om klimaatneutraal en circulair te worden. De Europese Unie heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, en ook Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn.
De chemie- en brandstoffensector staan dus, samen met partners in de keten, voor de opgave om fossiele grondstoffen te vervangen door circulaire grondstoffen. Hoe groot deze opgave is en hoe daar te komen is eerder onderwerp geweest van een aantal verkennende studies. Het is nieuw om de visies van de chemie- en brandstoffensector zelf als startpunt te nemen, en vervolgens een integrale visie
vanuit het systeemperspectief te ontwikkelen. In het systeemperspectief zijn, naast de productieketens voor chemicaliën en brandstoffen, ook de aanpalende ketens voor grondstoffen en energievoorziening meegenomen. Om dit te doen is vanuit SmartPort een onderzoeksproject opgezet, getiteld “Circulaire koolstof voor de Nederlandse chemie- en brandstoffensector”. In dit project heeft TNO in opdracht van het consortium, vanuit de visies van de industrie zelf, onderzoek gedaan naar de toekomstige behoefte van de chemie- en brandstoffensector aan circulaire grondstoffen en hoe de productie van brandstoffen en chemicaliën uit circulaire grondstoffen en duurzame energie past in het energiesysteem. Daarnaast is, samen met de projectpartners en met bedrijven uit beide sectoren, een visie en roadmap voor de productie van brandstoffen en chemicaliën op basis van circulaire koolstof, afkomstig uit biogrondstoffen, afval en afgevangen CO2, geformuleerd. Hierin zijn de mogelijkheden voor synergie tussen de chemie- en brandstoffensector geïdentificeerd. Ook is verkend hoe het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam deze transitie kunnen faciliteren, en wat de gezamenlijke behoefte aan regulering en beleid op EU en nationaal niveau is.
Source and image: SmartPort